Death Valley? No way!
logo subpage

Fit@work


Zaterdag 30 april 2016

Fit@work is onze nieuwe benadering van arbeidsbeleving. Fit@work combineert jarenlange ervaring met arbeidsbelevingsonderzoek met de nieuwste inzichten over vitaliteit van medewerkers. Vanuit arbeidsbelevingsonderzoek kennen we de belangrijkste componenten van het werk en de werksituatie om medewerkers met plezier naar het werk te laten gaan. Daarnaast wijst onderzoek naar vitaliteit uit, dat medewerkers beter presteren, minder snel ziek worden en langdurig inzetbaar zijn als ze zich gezond en vitaal voelen. In onze optiek een belangrijk onderdeel van de arbeidsbeleving.


Vitale, energieke en gedreven medewerkers zijn van essentieel belang voor de organisatie, zeker voor organisaties in de zorg- en welzijnssector, onderwijs en overheid. Deze organisaties draaien niet op machines, maar op mensen. En dan ook nog mensen waarvan veel verwacht wordt. Onregelmatige diensten, lange werkdagen, hoge werkdruk. Wij gaan ervan uit dat medewerkers alleen hard kunnen werken en dat met plezier en gedrevenheid doen, als ze zich gezond en vitaal voelen. Belangrijke factoren hierin zijn voldoende beweging, ontspannen en gezond eten.


Investeren in de vitaliteit van medewerkers maakt onderdeel uit van goed werkgeverschap, zorgt ervoor dat uw huidige medewerkers langer vitaal blijven en maakt u als werkgever aantrekkelijk voor jong talent.


Wat houdt Fit@work in de praktijk in en wat kan het Nzi daarin bieden?


Meten


Om de arbeidsbeleving van medewerkers te verbeteren en de vitaliteit te vergroten zullen organisaties eerst inzicht moeten hebben in de stand van zaken. Hoe ervaren medewerkers het werk en de werksituatie? Hoe fit, energiek en gezond voelen de medewerkers zich? Hoe gezond leven de medewerkers en op welke punten zijn er (op vaak eenvoudige wijze) verbeteringen mogelijk? Door middel van een veelvuldig getoetste vragenlijst krijgt u een beeld van de stand van zaken binnen uw organisatie. Rapportage kan op organisatieniveau, maar ook op afdelingsniveau of per functiegroep. Ook is het mogelijk om elke medewerker persoonlijk feedback te laten ontvangen met de eigen resultaten.  Elke medewerker krijgt dan een beeld van zijn of haar arbeidsbeleving en vitaliteit, in relatie tot de rest van de organisatie.


Begeleiding bij verbetertrajecten


De rapportages laten een eerste beeld zien van de arbeidsbeleving en de vitaliteit van medewerkers. Vervolgens raden wij aan deze te bespreken in kleinere projectgroepen, op afdelings –of organisatieniveau en te bespreken op welke wijze verbetering mogelijk is. Het hoeft hierbij niet te gaan om kostbare grootschalige veranderingstrajecten. Er kan gestart worden met de faciliteiten al in huis bij de organisatie. Is er behoefte aan meer beweging tijdens het werk? Zijn er dan bijvoorbeeld oefenzalen op bepaalde momenten van de dag die daarvoor gebruikt kunnen worden?


Communicatie over Fit@work binnen en buiten de organisatie


Graag denken we met u mee over de communicatie over uw organisatie als Fit@work organisatie. Binnen de organisatie is het zaak dat u medewerkers stimuleert deel te nemen aan de scan, en vervolgens laat zien wat gedaan wordt om de arbeidsbeleving en de vitaliteit van medewerkers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsbrieven, of korte filmpjes over de verbeterprojecten. Tevens laat u hiermee zien hoeveel belang u als werkgever hecht aan de gezondheid en tevredenheid van uw medewerkers. Ook naar buiten toe kunt u laten zien dat u een Fit@work werkgever bent.  Denk aan een de deelname van een bedrijfsteam aan een sportevenement of een persbericht in lokale media. Graag denken we hierover met u mee.


Wilt u meer informatie over het programma Fit@work van het Nzi? Dan kunt u contact opnemen met Henk-Jan Messchendorp (henk-jan@nzi.nu of 06-51017528).

terug